CONSELL DE LA JOVENTUT DE MENORCA

Consells locals de joventut i participació

cjme | 12 Febrer, 2009 09:50

La participació social és una eina fonamental per adquirir i anar cultivant des de ben petits experiències d’habilitats i responsabilitats que ens ajudaran a ser persones més responsables i participatives. La participació, a més d’açò, ens permet millorar en l’organització i el funcionament de les associacions, les famílies, les escoles, les comunitats, etc... La participació és l’oposició a les pràctiques educatives tradicionals, ja que participant desenvolupam habilitats de reflexió crítica i ens obrim a comprendre i comparar les diferents perspectives que se’ns presenten.

Entenem que hi ha diferents nivells de participació que anirien des de la manipulació, la decoració i la participació simbòlica fins a un nivell on són els mateixos joves qui han iniciat el procés de participació, i on les decisions preses són compartides amb tots els agents socials.

Els consells locals de joventut són estructures democràtiques i de participació juvenil, que sorgeixen de la voluntat dels seus membres; són i pensam que sempre han de ser, uns òrgans independents que participin activament en la vida social , cultural i política de la localitat. Hem de destacar aquest punt, ja que són els mateixos joves qui el convoquen a diferència d’altres tipus de consells on són els polítics els qui tenen un paper determinant i exerceixen una forta influència sobre els col·lectius de joves. Els consells locals són punts de trobada, de cooperació i d’intercanvi entre les associacions juvenils que permeten plantejar projectes i activitats conjuntes. Són espais de debat i plataformes que permeten fer arribar a l’administració i a la societat les demandes i opinions de les associacions i de la gent jove. Els consells locals són òrgans independents de l’Administració, amb personalitat jurídica pròpia i sense ànim de lucre.

A Menorca existeixen i  han existit intents de creació de consells locals de joventut, però potser no s'ajusten ben bé a allò que nosaltres creiem que haurien de ser i en gairebé o més ben dit en cap dels casos són els mateixos joves qui els convoquen quedant d'aquesta manera en un segon pla.

El consell de la Joventut de Menorca, com a consell local de joventut independent i al marge de cap formació política, permet la participació a les assemblees a tots els grups de joves que ho desitgin, no només a les associacions juvenils o prestadores de serveis a la joventut.  Qualsevol entitat membre pot defensar les seves pròpies postures o les de qualsevol grup de joves. En cas contrari la mateixa Comissió Permanent pot posar qualsevol tema damunt la taula.

Nosaltres defensam els consells locals com a interlocutors vàlids en el disseny de les polítiques de joventut i instruments importants per a la participació juvenil. Els Ajuntaments i el Consell Insular de Menorca han d’apostar per la participació i el foment de l’associacionisme. Nosaltres, al marge que ens tinguin o no en compte, seguirem debatent sobre els temes que ens afecten i farem arribar les nostres propostes a l’administració.

Comentaris

Re: Consells locals de joventut i participació

desastre | 17/02/2009, 12:22

Als polítics els interessa manejar als joves, emprar-los per després aprofitar-los per sortir a les fotos, etc...
Açò es pot veure a molts municipis menorquins. Els regidors o regidores de joventut convoquen consells on mesclen als joves amb els centres educatius, policia i altres col·lectius. I després s'omplen la boca sobre participació... quin desastre!

Re: Consells locals de joventut i participació

anònim | 18/02/2009, 09:45

Aquesta és sa qüestió. Totalment d'acord, això és un desastre!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb